Home » Nieuws » Waar moet je op letten bij het kopen van kunst?

 
 

Waar moet je op letten bij het kopen van kunst?

 

Kunst in huis halen is een goed idee. Je geeft je woning een persoonlijke uitstraling met een zelf gekozen kunstwerk aan de muur. Kunst is door onze gestegen welvaart ook voor een grotere groep mensen binnen bereik gekomen. Veel mensen kopen dan ook daadwerkelijk kunst. Toch weten velen niet goed waar ze bij een kunstaankoop op moeten letten. Daarom een toelichting op de meest essentiële punten.

Betaal een reële prijs

Net als bij andere aankopen wil je voor kunst niet teveel betalen. Maar hoe weet je wat de prijs van een kunstwerk moet zijn? Het beste is je eerst te verdiepen in de kunst die je van plan bent aan te schaffen. Oriënteer je bij bonafide galerieën en veilinghuizen, bekijk de prijzen die zij vragen, en – heel belangrijk – ga bij veilingen na wat de opbrengsten geweest zijn. Er zijn tegenwoordig ook online veilingen, zoals catawiki en kunstveiling, waarbij je kunt volgen hoe de prijs omhoog gaat tot de deadline. Als je op een veiling wilt gaan bieden, bepaal dan van tevoren je maximale bod. Zo voorkom je dat je in je enthousiasme wordt meegesleept en ongewild teveel biedt. Prijzen bij veilingen kunnen lager uitvallen dan die in galerieën, maar als er veel belangstelling voor een kunstwerk is kan dat de prijs ook juist opdrijven. Bedenk ook dat je bij een veiling altijd veilingkosten bovenop je bod moet betalen.

Wie is de kunstenaar?

Het is belangrijk om na te gaan of de kunstenaar die door de verkopende partij vermeld wordt het werk ook echt gemaakt heeft. Kijk dus of er een signatuur op staat. Ook op beelden kan een signatuur staan! Bij fotokunst wordt vaak een certificaat van echtheid meegegeven. Hier speelt ook een rol dat fotokunst in oplage gemaakt wordt. Er moet dan ook vermeld staan hoe groot de oplage is. Bij grafiekkunst (zeefdruk, litho) moet het oplagenummer ook op het werk vermeld staan, evenals welk volgnummer dit werk heeft. Van sommige kunstenaars, zoals Miro en Dali, zijn na hun dood veel extra drukken gemaakt. Experts beschouwen die doorgaans niet als echte, door de kunstenaar gemaakte werken. Wanneer een kunstenaar overlijdt, kan de prijs ook ineens flink stijgen: er komt dan immers geen nieuw werk meer bij het oeuvre.

Kunst als belegging

Sommige mensen kopen kunst voornamelijk als belegging. Dit is een risico, want kunst kan inderdaad in waarde stijgen maar de prijs kan in de loop der tijd ook omlaag gaan! Koop dus vooral wat je mooi vindt, genieten van het werk gedurende de tijd dat je het in huis hebt is belangrijker dan wat het daarna zal opbrengen.

ANP-32592033_132078e0-9c5d-485a-a6b2-9554f349df20

Alternatieven

Wie voorzichtig aan wil doen kan ook beginnen met het lenen van kunst. Veel steden, zeker de grotere, hebben een kunstuitleen. Hier kun je kunst uitzoeken en voor korte tijd in huis halen. De kunstuitleen heeft meestal een regeling voor aankoop, mocht het werk je bevallen. Zo kun je op een laagdrempelige wijze ervaren wat een kunstwerk voor je interieur kan doen!

Reacties zijn gesloten

Sorry, maar je kunt geen reacties achter laten voor dit bericht.