Home » Nieuws » Kunst als beleving

 
 

Kunst als beleving

 

Een halve eeuw geleden was het bekijken van kunst nog een vrij plechtige aangelegenheid. Kunst hing in musea, waar bezoekers geacht werden zachtjes te praten en op gepaste afstand van de kunstwerken dienden te blijven. Uitzondering hierop vormde de beeldentuin. Het Kröller-Müller museum bijvoorbeeld heeft al sinds de jaren ’60 van de vorige eeuw een schitterende collectie beelden in de tuin tentoongesteld. De wisselwerking tussen beelden en natuur had een duidelijke meerwaarde. Steeds meer musea ontdekken dit, zoals het Rijksmuseum, dat sinds de renovatie in de tuin telkens andere collecties beelden tentoonstelt. Er zijn echter initiatieven waar kunst nog nadrukkelijker in een speciaal gekozen omgeving gepresenteerd wordt. Organisatoren van kunstbeurzen en kunstenaarscollectieven nemen hierin het voortouw. Zij kiezen graag voor industrieel erfgoed als achtergrond voor de kunst die zij willen tonen. Hieronder volgt een aantal upcoming events om dit mee te illustreren.

Amsterdam Art Fair

In 2015 kreeg Amsterdam er een nieuwe kunstbeurs bij. Amsterdam Art Fair werd dat jaar gehouden in de voormalige Citroën garage aan het Stadionplein. Organisator Wim van Krimpen, in 1984 oprichter van de KunstRai, koos als locatie voor zijn nieuwe initiatief voor een rauw industrieel gebouw. Hedendaagse kunst werd gepresenteerd in een voormalige autoshowroom. In het Citroën gebouw zat op dat moment ook pop-up restaurant Baut. Het publiek kon al rondwandelend in een industrieel monument genieten van kunst en er vervolgens ook uit eten gaan. Op 25 t/m 29 mei van dit jaar zal de Amsterdam Art Fair op het Museumplein worden gehouden.

Art Zaanstad

Kunstbeurs Art Zaanstad wordt in mei alweer voor het vijfde jaar op rij gehouden in een gebouw op het Hembrugterrein. Het Hembrugterrein is rond 1895 in gebruik genomen door de rijksoverheid voor de Rijks Artillerie Inrichtingen. In zwaar beveiligde gebouwen werden hier decennialang wapens en munitie geproduceerd. In de jaren ’80 nam Eurometaal dit werk over tot de sluiting van het bedrijf in 2003. De monumentale fabrieksgebouwen stonden enkele jaren leeg tot in 2011 met de renovatie gestart werd. Door evenementen zoals Art Zaanstad te houden in de vroegere Affuitenhal (2014) en het Projectielgebouw (2015 en 2016) wordt duidelijk hoe goed kunst en erfgoed bij elkaar passen. Een verrassende selectie van kunstwerken zorgt ervoor dat de bezoekers dit effect optimaal ervaren. Art Zaanstad is te bezoeken op vrijdag 20 t/m zondag 22 mei om 12.00-19.00 uur (Hemkade 18, Zaandam).

Urban Painters

In april van dit jaar opent in Landgoed Zonnestraal te Hilversum het initiatief Urban Painters. Zonnestraal was een sanatorium, oorspronkelijk bestemd voor diamantslijpers die tuberculose hadden opgelopen. Het gebouw werd ontworpen door de architect Jan Duiker en geopend in 1928. In 1957 werd Zonnestraal een ziekenhuis en ging verder als Algemeen Ziekenhuis Zonnestraal te Hilversum. Het heeft nog altijd een medische functie en is een officiële kandidaat voor de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Als ‘Artists in Recidence’ zullen Urban Painters onderdelen van de architectuur vastleggen. Het werk wordt geëxposeerd in het Dresselhuyspaviljoen alle weekends in mei om 12.00-17.00 uur (Loosdrechtse Bos 19, Hilversum).

Reacties zijn gesloten

Sorry, maar je kunt geen reacties achter laten voor dit bericht.