Home » Nieuws » Grote belangstelling voor museale kunst

 
 

Grote belangstelling voor museale kunst

 

De afgelopen jaren is de belangstelling voor kunst in musea wereldwijd enorm toegenomen. In het verleden leek de drukte zich vooral te concentreren in bepaalde musea, tegenwoordig heeft vrijwel elk museum te maken met wachtrijen voor de kassa en moet het nadenken over manieren om de bezoekers te spreiden.

Sommige musea trokken altijd al veel publiek

Decennia geleden stonden sommige musea al bekend om de grote toestroom van kunstliefhebbers. Wie Leonardo da Vinci’s Mona Lisa wil zien moet al sinds de jaren ’80 van de vorige eeuw geduld hebben en in de zaal waar dit werk hangt langzaam door de massa naar voren schuiven. En de rij bij het Vaticaans Museum slingert al sinds jaar en dag regelmatig tot vrijwel op het Sint Pietersplein. Wie nu echter het Louvre bezoekt, valt op dat er al aan het begin van de vleugel waar de Italiaanse schilderkunst hangt een dichte massa bezoekers ontstaat. En in het Vaticaans museum is het niet langer nodig goed op de bordjes te letten om de Sixtijnse Kapel te bereiken, het volstaat om gewoon de langzaam voortschuifelende  stroom mensen te volgen.

wachtrij_vaticaanMuseum

Tickets via internet reserveren

Om hun bezoekers beter te spreiden verkopen bijna alle grote musea daarom tickets met tijdslot via internet. De bezoeker is zo gegarandeerd van entree en hoeft niet in de rij voor de kassa. Een neveneffect van de ticketverkoop via internet is echter dat het bij populaire musea amper nog mogelijk is om op de dag zelf een ticket aan die kassa te kopen. In Florence is vooraf reserveren via internet al een voorwaarde geworden om bijvoorbeeld het Uffizi überhaupt binnen te komen. Omdat dit museum is gevestigd in een eeuwenoud pand leidt de logistiek bij afhalen van gereserveerde tickets evengoed tot een rij buiten. En vervolgens gaan de groepen conform het gekozen tijdslot het  museum in, wat opnieuw tot gedrang en lang wachten leidt.

Voorlopig hoogtepunt: Jeroen Bosch tentoonstelling

De Jeroen Bosch tentoonstelling in het Noord-Brabants museum die onlangs werd gehouden vormt een voorlopig hoogtepunt in de enorme drukte die musea kennen. De stad Den Bosch viert dit jaar dat de befaamde schilder zijn oeuvre 500 jaar geleden maakte. Het is gelukt hiervoor de topstukken uit musea over de hele wereld naar het Noord-Brabants museum te halen. De belangstelling was zo groot dat de tickets voor de gehele periode al ver voor de afloop daarvan waren uitverkocht. Het museum heeft tot tweemaal toe de openingstijden verruimd, eerst naar de avond, en voor de laatste dagen waren er ook tickets voor ’s nachts verkrijgbaar. Het museum was bij afsluiting van de tentoonstelling zelfs 39 uur aaneengesloten geopend. Het museum  is verrast door de in totaal 421.700 bezoekers die in krap drie maanden langskwamen.

Wie de expositie gemist heeft, kan foto’s bekijken en videobeelden van de opening terugzien op de website van het Brabants Dagblad.

Aanhoudende trend

Wie een museum wil bezoeken moet zich dus goed voorbereiden, niet alleen door vooraf tickets te bestellen, maar wellicht ook door gerichte keuzes te maken. Want te verwachten valt dat ook de komende tijd nog forse stromen publiek door de musea zullen trekken.

Reacties zijn gesloten

Sorry, maar je kunt geen reacties achter laten voor dit bericht.